Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeżeli niemniej jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą idealną alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli przyzwoicie zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
kolacje biznesowe Kraków
Ale po pierwsze: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Stereotypowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Ewidentnie, włoskie jedzenie jest niesłychanie regionalne, też jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła jednakże jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i najbardziej autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest niezbędne prócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Później pora na ulubione dodatki, chociaż wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najprzyzwoiciej też gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli przystroić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.