kawa w ziarnach arabica

Zwykło się myśleć, że jeżeli korzystna kwa to bez żadnego ale arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Czemu tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

mielona kawa arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma gruntownie rozmaite potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj analogiczne, to jednak się różnią.
Kawa kolumbijska
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje niemal przez cały rok i lubi ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą zupełnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Mimo to co ważne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją integrować z aromatami, skutkiem tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać całkowicie skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.